Top

Görünümü : Beyaz Toz

Kimyasal Adı : Calcium Dipropionate; Calcium Propanoate

Kimyasal Formül : C6H10CaO4

Ambalaj Şekli : 20 Kg lık Çuval

Tanımı ve Kullanım Alanları :

Bir gıda katkı maddesi olarak Codex Alimentarius'da E numarası 282 olarak listelenmiştir . Kalsiyum propanoat, ekmek, diğer pişmiş ürünler, işlenmiş et, peynir altı suyu ve diğer süt ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli ürünleri kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmayan bir koruyucu olarak kullanılır. [2]Tarımda, diğer şeylerin yanı sıra, ineklerde süt yağı ve yem katkısı olarak da kullanılmaktadır [3]. Propanoatlar, benzoatların yaptığı gibi, ihtiyaç duydukları enerjiyi üreten mikropları önlemektedir. Bununla birlikte, benzoatların aksine, propanoatların asitli bir çevreye ihtiyacı yoktur.

Kalsiyum propiyonat; Kalsiyum Hidroksidin propiyonik asit ile reaksiyonu sonucunda oluşan organik bir tuzdur. Kimyasal formülü Ca(OOCCH2CH3)2. Kalsiyum propiyonat hem kristal hemde toz formda üretilebilmektedir. Kalsiyum propiyonat suda kolayca çözünür, alkolde ise çok az çözünür.

Propiyonik asit, bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ve bu gıdalarda koruyucu olarak çalışır. Örneğin bazı peynir çeşitlerinde yüksek miktarda doğal propiyonik asit bulunmaktadır.

Yapılan çalışmalar gıda sektöründe kullanılan en güvenilir gıda katkı maddelerinden biri Kalsiyum propiyonat olduğunu göstermektedir.Amerika gıda ve ilaç örgütü Kalsiyum propiyonatın gıdada kullanımı için limit belirtmemiştir.

Kalsiyum propiyonat, unlu mamüllerde küf önleyici ve koruyucu olarak yaygın bir şekilde kullanılmakla beraber çikolatalı ürünlerde, işlenmiş peynirlerde ve meyvelerde koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca tütün endüstrisinde Kalsiyum propiyonat bazı ürünlerde kullanılır.

Kalsiyum propiyonat bütün dini gruplar tarafından tüketilmesinde sakınca olmayan ve yan etkisi bulunmayan bir gıda katkı maddesidir.

Kullanım Alanları

  • Kalsiyum propiyonat maddesi(E 282), Hem kristal hem toz olarak üretimi sağlanır.
  • Kalsiyum propiyonat maddesi, suda kolaylıkla çözünerek, alkolde ise çok az çözünme sağlar.
  • Kalsiyum propiyonat maddesi, E kodu (E282), olmakta olan gıda katkı maddesi olarak bilinir.
  • Kalsiyum propiyonat maddesi, proyonik asit, bazı gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır ve bu gıdalarda koruyucu olarak işlem görür.
  • Örnek verecek olursak bazı peynir çeşitlerinde yüksek oranda doğal propiyonik asit kalsiyum propiyonat maddesi bulunmaktadır.
  • Kalsiyum propiyonat maddesi(E282), unlu mamüllerde küf önleyici olarak ve koruyucu madde olarak yaygın bir şekilde kullanılır.
  • Bunların yanında çikolatalı ürünlerinde, işlenmiş peynirlerde ve meyvelerde koruyucu olarak kalsiyum propiyonat maddesi(E282) kullanılmaktadır.
  • Tütün endüstrisinde kalsiyum propiyonat bazı ürünlerde kullanılır.